Bra att veta om beredskap och skyddsrum
Här har vi har samlat lite fakta
1. Det finns skyddsrum i många av PiteBos fastigheter. På MSBs hemsida (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) finns en interaktiv karta där du kan själv kan leta upp närmaste skyddsrum. Här är en länk till MSBs skyddsrumskarta.
2. Om det skulle bli ett flyglarm ska du omedelbart bege dig till närmaste skyddsrum eller i nödfall ett annat skyddande utrymme. Det betyder att skyddsrummet kan komma att användas av personer som inte bor i huset. Inga nycklar eller taggar behövs för att komma in.
3. Många skyddsrum i Sverige används som exempelvis förråd när det inte är krig. Det är regeringen som beslutar om och när skyddsrummen ska ställas i ordning. När ett sådant beslut fattas är det fastighetsägarens uppgift att se till att skyddsrummet kan ställas i ordning till skyddsrumsdrift inom 48 timmar. Rent praktiskt underlättas iordningställandet om fastighetsägarens representanter utför detta med hjälp av andra tillgängliga personer. I till exempel ett flerbostadshus är det rimligt att boende deltar i att ställa i ordning skyddsrummet, helt enligt rekommendation från MSB. För mer info läs gärna på MSB:s hemsida.
4. I ett iordningsställt skyddsrum ska det finnas vatten upptappat på kärl, värme, ventilation och toalettmöjligheter – däremot finns det inte till exempel mat eller filtar. På MSBs hemsida finns en lista på saker som kan vara bra att ta med till skyddsrummet för att öka bekvämligheten.
5. Ett skyddsrum är till för att skydda civilbefolkningen i händelse av krig. Ett skyddsrum skyddar från till exempel bomber, splitter, radioaktivitet och gas. Man ska kunna vistas säkert i ett skyddsrum i upp till tre dygn.
6. Svenska skyddsrum är bara avsedda för människor.
7. Alla skyddsrum är uppmarkerade med en tydlig skylt märkt ”skyddsrum”. Se ovan.
8. Den 18 november 2024 börjar MSB att dela ut den nya broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Du kan redan nu läsa den här!